Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2011. január 30., vasárnap

Beteg

Sajna Marcit is elkapta az a fránya influenza. Holnap meglátogatjuk a dokit, addig is itthon lázcsillapítás és köhögés csillapító. Nem szeretem ha beteg, bár szerintem senki sem ha valakije az. Most már csak azt remélem Peti nem kapja el, mert két beteg pasival együtt az maga a pokol. Egyet köhögnek és már meg akarnak halni. Csak férfi ne legyen beteg. Bár nekem is kezd a fejem fájni, lehet én is elkapom? Nem szeretném betegen is főzni kell, és a héten elég sűrű programom lesz, szerda angol, csütörtök szülői, péntek aerobik. Nem is tudom, hogy oldjam meg ráadásul Peti délutános még kocsim sem lesz :((( Na majd csak lesz valahogy. 

2011. január 28., péntek

Fahéjas sajtos pogácsa

Na nehogy azt higgyétek, hogy elment az eszem, nem én csináltam ilyen. Ma reggel voltam kisvárosunk pékségében. Ott volt "szerencsém" venni. Hát én még ilyen rosszat nem ettem! Sima sajtos pogit kértem még jó hogy vigyázok a vonalaimra és csak 4 db-ot vettem. Neki állok délelőtt elmajszolni és már az illata gyanús volt, de az első harapás eldöntött mindent, hogy lehet a sajtos poginak fahéjas íze? Soha többet!

2011. január 24., hétfő

Vacsora

Hát még is csak sikerült rábeszélni a szombat esti vacsira. Na nem volt olyan nehéz dolog. Sárváron voltunk egy nagyon jó helyen a Nádasdy vendéglőben, már nem először. Nagyon meg vagyok elégedve a hellyel jól főznek, meg jókora adagokat adnak, ja és nem utolsó sorba nem is kell mélyre nyúlni a pénztárcába. Én általában (mindig) rántott sajtot eszek, mondván azt nem lehet elrontani dehogynem ettem már Győrben olyan rosszat. Na szóval két személyes tálat rendeltünk amin annyi kaja volt, hogy Petivel dugig ettük magunkat és még vasárnap sem kellett főznöm, mert a maradékot becsomagolták kérés nélkül. Na ezért érdemes volt magam annyit kínozni pénteken!

2011. január 22., szombat

Aerobik

Pénteken aerobikon voltam! Előzmények: Marci sulijában a Szülői Munkaközösség szervezet a szülők részére aerobikot és angol nyelv tanulást. Mikor meghozta Marci akkor még nagy ívben csesztem rá, de gondoltam soha semmi iskolai programban nem veszek rész. Jobb szeretek a háttérben meghúzódni, na már volt olyan is amire önként jelentkeztem. Na szóval egy kis gondolkodás után gyors telefon Szilvinek (mert egyedül biztos nem megyek), és megbeszéltük, hogy neki vágunk. Múlt pénteken volt az első óra, de én a győri út miatt nem tudtam menni. De most teljes erő bedobással vágtam neki a dolognak, lehet nem kellet volna ennyire lelkiismeretesnek lenni. A mai napom az valami keserves, nem tudom rendesen menni, se ülni, se állni, na de mozogni sem könnyű. Peti szerint olyan "tipegős a járásom", még Lilike is nevet rajtam mikor sántikálok. Ne gondoljátok ám, hogy most feladom, nem olyan fából faragtak:)) Megmutatom, hogy milyen kitartó vagyok, megyek a jövő héten is. Ja azt meg nem is mondtam óra után a többiek azt beszélték, hogy legyen heti két alkalom :((. KITARTOK!!! Az angol órák két hét múlva kezdődnek. Hogy fogom összehozni a háztartást és a esti programjaimat? A család is fogyózik majd, én aerobikozok ők meg nem esznek :))) Egy szónak is száz a vége piszkosul szenvedek, remélem hamar el múlik. Ja Peti fűz, hogy este menjünk vacsizni! Van értelme a szenvedésemnek? Elképzelem magam ahogy besántikálok az étterembe és mint a sz..ó galamb leülök a székre. Higgyétek nem szép kép.

2011. január 20., csütörtök

Zsemle

Tegnap zsemlét sütöttem. Hát van még hova fejlődnöm ezen a téren. Képet azt nem készítettem róla nem tartozik a büszkeségeim közé. Este mondtam Petinek kóstolja meg, de nem szánta rá magát, azt mondta neki nagyon jó a bolti is. Marci  nagy duzzogva (nem akart megsérteni) elvitte ma a suliba. Na szóval mindent a recept alapján csináltam, de nagyon tömör volt, és nem puffadt meg annyira, pedig kidagasztottam rendese. Az ízével nem volt semmi gond bár én nem tettem bele annyi cukrot amennyit írt, inkább egy kicsit több sót. Lehet a szárított élesztő? Én nem szoktam használni jobban szeretem a friss élesztőt. De azért nem adom fel próbálkozom még vele csak most friss élesztővel, ha sikerül jöhet a kép is. 

2011. január 13., csütörtök

Összefoglaló

Nálam már itt  a farsang és ez egy kis fánkkal ünnepeltem.
Recept:
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
5 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj
olaj a sütéshez
lekvár

Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és kb. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!).
Lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Forró bőséges olajba kisütjük.Közepébe lekvárt teszünk és porcukorral megszórjuk.





Nekem ebből a mennyiségből 23 db lett.
Nem gondoltam volna, hogy ez a hólyagos tészta ennyire nehéz. Ezért nem csinálok én fánkot olyan gyakran. Komolyan mondom este azt hittem mintha egész nap konditerembe lettem volna, és súlyokat emelgetnék annyira izomláz lett a kezemben. Na mindegy meglett, finom lett,és már el is fogyott.
Sütöttem még sajtos pogit is. Recept:
40 dkg liszt
25 dkg ráma
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
15 dkg reszelt sajt
3 teáskanál só
A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis cukros tejbe. A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojással megkenjük, és sajttal megszórjuk. Aranysárgára sütjük.



A hétvégén Peti dolgozott így volt időm a neten böngészni. Hát találtam is valamit ami nagyon megfogott és meg is rendeltem. Az új szerzeményemmel ismét tudom hizlalni a családot.
Ezzel a formázóval lehet töltött tésztákat és pogácsát is csinálni. Alig várom már, hogy kipróbáljam, de azért fánk után nem kellene megint édeset sütnöm. Ha valakit érdekel akkor írjon és szívesen megadom a címet ahonnan és rendeltem.
Ma este kocsonyát főztem bővebben majd később. A hétvégén irány Győr :(((

2011. január 6., csütörtök

Krokodil

Ma ebédre "krokodilt" csináltam, na nem valódit hanem krokodil formájú tésztát. A receptet innen néztem:
http://liliom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=471924 . Én 3 fajta felvágottat, szalonnát, főtt tojást és végül reszelt sajtot raktam bele. Minden hozzávalót apró kockára vágtam és rétegezve töltöttem a krokit. De meglehet tölteni ízlés szerint aki amivel akarja.
Hát így néz ki:
Egy kicsit rövid lett a farka, de nem mertem nagyobbra nyújtani, mert így is kicsi volt a tepsi, azt meg nem akartam, hogy a közepén össze ragadjanak, mert a sütőbe még kell. Mindenkinek nagyon ízlett. Nem bonyolult megcsinálni, és nagyon finom is.

Ja és az ígért szilveszteri kép(ek).




Mivel drága Szilvi nem szóltál és a hallgatás beleegyezés így felkerültek a képek, amik nem is rosszak. :))))

2011. január 3., hétfő

Táska

Szilvi találtam pár táskát amit elképzeltem magamnak. Íme képek tetszési sorrendben:














Kérdések:
Mennyi anyag kell hozzá?
Műbőrt tudsz-e varrni?

Ja és a legfontosabb megcsinálod-e?

Szilveszter

Hát eltelt. Itt voltak sógoromék Győrből és természetesen nem hiányozhatott Szilvi barátném és drága férjecskéje sem, akik hoztak egy kis finomságot is. Képek is készültek, de még nem kaptam engedélyt a szereplőktől, de lehet nem is kérdezem tőlük, majd meglepődnek ha látják magukat. A héten még szerencsére nincs meló, majd 10.-én kezdek dolgozni, addig is kipihenem magam.