Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2011. február 28., hétfő

SBO

A múlt héten bérletünk volt a sürgősségire. Petit a héten kétszer is baleset érte a munkahelyén. Szokatlan időbe csörgött a mobilom, de még akkor sem gondoltam semmi rosszra azt hittem csak hiányzom neki. Na nem!! Álmodik a nyomor! Kérdezi, hogy betudom-e vinni a kórházba, mert ráesett valami tengely a bokájára. Na gyorsan elkérezkedtem a főnöktől és irány a kórház. Megröntgenezték hál isten csak zúzódása van, de azért szép lila színe van és meg van neki duzzadva. Viszonylag hamar végeztünk, csak 1 órát vártunk. Na akkor jöjjön a magyar egészségügy. Ami ott megy az valami katasztrófa, ahogy az emberekkel beszélnek, szerintem senkinek sem nyomtak pisztolyt a fejéhez, hogy már pedig te akkor is nővér leszel! Na mindegy meg van róluk a véleményem. De ezzel még nem ért véget a kórház látogatásunk. Pénteken megint szokatlan időbe csörög a mobilom. Gondoltam nem lehet vele már megint valami gond, de tévedtem. Jön, hogy megint menjünk a kórházba. Gondolhatjátok mit éreztem. Marcinak 1-kor kezdődik a farsang, most mi legyen hova is menjek? Végül is megoldódott mikor Petinek megláttam az ujját. Az üzemorvostól kapott tetanuszt úgyhogy nagy baj nem lehet vele már, tehát irány a farsang. Vasárnapra viszont nagyon bedagadt az ujja. Irány a kórház, ahol megint emberi hangon közölték velünk, hogy nem ügyeleti időbe kellene már mennünk. Megröntgenezték ismét. Bekötötték neki és most két naponta járhat a háziorvoshoz kötözésre. Ja azt majd elfelejtettem, hogy az üzemorvosnak vissza kell vinni a tetanuszt ami szerinte ingyenes, de hát mit adnak most ingyen? Szóval az ingyenes injekció 300 ft volt. Remélem nem lesz mostanában semmi vele. :))

2011. február 26., szombat

Farsang

Hát szóval jöjjenek a részletek amiket tegnap ígértem. Tegnap volt Marci sulijába farsang. Drága barátnőm beszervezett a "szülők meglepetése" programba, amiről egészen csütörtökig nem tudtam semmit csak annyit, hogy fekete nadrág és fekete felső kell hozzá. Akkor jött a hideg zuhany amikor elmondták, hogy Lady Gagára fogunk táncolni ezüst parókában és arcunkra kék villámra festve. Na gondoltam Marci hétfőn biztos új sulit akar majd keresni. De nem így lett. Még valami kis büszkeség is volt az arcán és a hangjába. Szóval jól sült el dolog. Elég furcsa volt annyi gyerek és szülő előtt táncolni és reménykedtem, hogy nem ismernek fel. Jó kis délután volt.

2011. február 25., péntek

Lady Gaga

Hangolódom a délutánra. Részletek majd holnap.

2011. február 19., szombat

Bounty

Ezt az édességet nem most csináltam csak sajna kiment a fejemből, mert hát hamar elfogyott. Alapjába véve nem nagyon szeretem a bolti bounty csokit, de ez nagyon jó lett. A forma az nem az igazi, mivel szaggatóval csináltam. Legközelebb kis téglalap alakúra fogom vágni. A leeső darabokat kis golyóra gyúrtam össze.




Hát ennyi maradt mire észbe kaptam, hogy le kéne fényképezni, pedig nem nagyon van okom a dicsekvésre vele, mert a csoki nem olyan lett, mint amilyent én szerettem volna. Majd legközelebb!
Akkor a recept:
0,5 dl főzőtejszín
15 dkg kristálycukor
12,5 dkg margarin
12,5 dkg kókuszreszelék
A bevonáshoz:
15 dkg étcsoki (én sima tejcsokit vettem, az nekem nagyon sűrű lett és nem vonta be teljesen a sütit)
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
A tejszínt a cukorral és a margarinnal egy kisebb lábasba rakjuk, és fakanállal kevergetve fölforraljuk. Ha felforrt kis lángra állítjuk és 5 percig forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a kókuszreszeléket. A tepsit kibéleljük sütőpapírral (kicsi tepsit ), majd a kókuszos masszát ujjnyi vastagon egyenletesen bele simítjuk. Hűtőben jól meg dermesztjük. Amikor már jó kemény gyúrólapra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és kiszaggatjuk, vagy bármilyen formára vágjuk. Ha szaggatni akarjátok, akkor a  a leeső részeket össze lehet gyúrni kis golyókra ahogy már fent is írtam. Gőz felett a csokit felolvasztjuk és belemártogatjuk a kókuszos formákat. A lehúzott sütőpapírra vissza téve hagyjuk megszáradni. Fedeles dobozkába rakva tároljuk, ha marad még belőle. 
A recept a februári Príma Konyhából való.

2011. február 18., péntek

Jácint

A hétvégén a gazdaságos hipermarketben voltam. Ott vettem ezt a virágot.
Sok minden még nem látszik belőle, de ha minden jól megy akkor Jácint lesz ha megnőtt. Gondosan öntözöm és minden nap egyre nagyobb, de még virág nincs rajt. Ezzel várom a tavaszt, de csak nem akar még jönni. Kaptam e-mail-be egy éves időjárás előrejelzést hááát nem kecsegtet sok jóval a közeljövő időjárása. Na mindegy én reménykedem, hogy nem sokra itt a tavasz a napsütés.

2011. február 14., hétfő

Kenyér

Kenyeret sütöttem szombaton. Jó lett!! Képet sajna nem csináltam, mert nagyon későn lettem vele kész, másnap reggel meg már ettünk belőle és úgy már nem volt az igazi. El is fogyott. A recept:
3 csésze liszt
1/4 élesztő
2,5 csésze víz
3 teáskanál só
ezeket össze kell keverni (én a fél csésze vízben felfuttattam az élesztőt) egy híg masszát kaptam, amit 12 órára pihenni küldtem (az eredeti receptben egy éjszakát pihentetik). A 12 óra után annyi lisztet kell hozzá tenni, hogy egy lágy masszát kapjunk. Nekem nem vett fel 1 kilót sem. Kb. 10 percet kell intenzíven dagasztani , mint a fánkot. 15 percet pihentetni kell, addig az előmelegített sütőbe be kell tenni a fedeles jénaitálat, majd 15 perc után a forró tálba kell önteni a masszát a fedelet rátenni és 30 percig fedéllel, majd 15 percig fedél nélkül megsütni. Nekem kicsi volt a tál és már a sütés közebe kezdte lenyomni a fedőt, de nem lett különösebb hibája csak ott jobban megkelt a tészta. Na legközelebb ketté veszem a tésztát. Hát ennyi a kenyerem története.

2011. február 10., csütörtök

Képek

Itt vannak az ígért képek:








Angol

Hát tegnap meg volt az első angol óra! Fúú hát azt hittem könnyebb, na nem maga az óra volt nehéz, hanem én vagyok bátortalan. Ugyanis sok szavat tudok angolul azért Marci és Peti után ragadt rám valami csak félek, hogy nem jól ejtem ki. Tegnap az ABC-t és a számokat tanultuk 1-100-ig. A tanárnénik nagyon kedves, aranyos jól magyaráz nem szigorú. Már az első órán volt házi feladat, amit este gyorsan meg is csináltam nehogy elmaradjon. Tényleg úgy éreztem magam, mint a kis iskolások, lapultam, mint a teve kaki a sivatagban, de gondolhatjátok így észre vett. Mikor felszólított olyan zavarban voltam éreztem, hogy pirul a fejem, pedig tudtam amit kérdezett. Hát én nem szeretek szerepelni, meg felelni sem. Eszembe jutottak az iskolás éveim, akkor sem jelentkeztem sosem, nem úgy, mint a VV-ben Éva. Nem voltam buzgómócsing, de ha mégis kérdeztek odatettem magam. Húúú már megint fényezem magam! :))) Na most gőzerővel tanulok (mert lelkiismeretes vagyok), aminek neki állok azért becsületesen vég csinálom. Lehet, hogy még idegenvezető lesz belőlem? Na nem! Remélem a következő órára már Szilvi is jön, mert mostanában nem nagyon jelent meg sehol (nincs bébiszitter) és akkor minden oké lesz.

2011. február 9., szerda

Ismét fánk

Tegnap megint fánkot sütöttem, és mindig szebb lesz. Anyukám azt mondta, hogy a nagyi megirigyelné olyan szép szalagos lett. Na nem fényezem  magam tovább! :) Ja és megcsináltam első madártejemet!!! Úgy született, hogy Marci kint volt velem a konyhán és én hangosan gondolkodtam, mi legyen ezzel a sok (5) tojásfehérjével, erre kicsi fiam válaszolt, hogy madártej. Gyors internet böngészés, hogy hogy is álljak neki az egésznek. Találtunk sok receptet de csak tényleg az elkészítést vettem alapul az összetevő már mint a tojásfehérje mennyisége adott volt. Hát neki álltam. Így készült:
A tojásfehérjét cukorral kemény habbá kell verni (a cukor mennyisége ízléstől függ, ki milyen édesen szereti). Kb 1 liter tejnek a felét fel kell forralni és mikor forr kanállal bele szaggatjuk a tojáshabot, pár percig főzzük és megfordítjuk a másik felét is főzzük egy kicsit (a külsejének kissé szilárdnak kell lenni). Amikor kifőztük a habot bele öntjük a maradék tejet is és újra felforraljuk. Közben kikeverünk 4 tojássárgáját cukorral és egy teáskanál liszttel majd a forró tejhez adjuk, összekeverjük és még egy kicsit főzzük együtt. Ja a 4 tojásfehérjét is a habhoz adtam, így 9 tojásfehérjéből lett a madár. Képek majd később.
És honnan is ered a neve?
A madártej név eredete:
A latin lac gallinaceum ’tyúktej’ ~ gallinarum lac ’tyúkok teje’, ill. az annak forrásául szolgáló ógörög ορνίθων γάλα (ornithón gala) ’madarak teje’ tükörfordítása. Ez a több ókori szerzőnél előforduló kifejezés olyan finom ételt jelölt, amely csak a nemlétező, lehetetlenül finom ételekkel, mint pl. a madarak teje, hasonlítható össze. Angolul, franciául ezt a desszertet Úszó sziget-nek hívják (floating island).
Forrás: www.wiselady.hu

És akkor a fánkról is tudjuk meg honnan ered!

A fánkot, egy bécsi pékmester megözvegyült felesége, bizonyos Krapfenné találta fel. Mégpedig nagyon prózai módon:
Egy szép napon nem készültek el időben a kenyerek, ezért a sorban álló emberek elégedetlenkedtek, erre a pékné, (talán az akkoriban bevett szokás szerint) felkapott egy darab kelt tésztát és az elégedetlenkedők felé hajította.
A repülő tészta azonban nem a kívánt helyen, hanem egy a tűzhelyen álló és éppen forró zsírban landolt. Az attack okozta kellemetlen érzéseket, hamar felváltotta a forró zsírból kidagadó tészta látványától, majd ízétől érzett ámulat. Ettől kezdve Krapfennének nem kellett a méltatlankodó sorbanállók segítsége! Hamar rájött, hogy egy új terméket fedezett fel, és elkezdte üzemszerűen gyártani.
A kezdeti kenyértészta persze finomodott, az élesztőn liszten és vízen kívül került bele tojás, tej, vaj, rum, reszelt citromhéj.
Azóta Ausztriában csak Krapfennek nevezik a fánkot.
Krapfenné történetéből hiányzik az időpont megjelölése, viszont XVII-XVIII. Századi konyhai emlékek kutatva feltűnik, hogy viszonylag kevés édességet ismertek, és azokat leginkább fánk néven emlegetik.
Úgy tűnik tehát ez valamiféle általános megnevezése volt, bizonyos fajta édességeknek.
A mai is fánknak nevezett ételeink különbözősége is igazolhatja e felvetést:
Farsangi fánk, Csöröge fánk, Képviselő fánk, Linzer fánk, Toló fánk…
Ezek különböző tésztából, különböző technológiával készülő ételek, mégis fánknak hívjuk őket. A régi receptekből kiderül, hogy anno leginkább palacsintatésztaszerű masszába mártott és olajban (zsírban) kisütött gyümölcsöt nevezték fánknak.
Tovább kutatva a fánk eredetét, eljutunk oda, ahol számtalan más dolog is született, és általában sok száz évvel korábban mint azt elképzeltük:
Igen, Kínába!
Terebess Gábor,
EZERÍZŰ KÍNA, A kínai táplálkozás kultúrtörténete
Című írásából kiderül, hogy a von-tont (húsos táska) és a hszien-ping (töltött fánk) folyamatosan dokumentálható több ezer éves történelemmel rendelkezik.
 Forrás: www.biochef. hu


2011. február 5., szombat

Játék!!!

PIFF játékra jelentkeztem Szilvinél (http://csipkerzsika.blogspot.com/). Nagyon szeretek játszani.

A szabályokról:
1. Bárki játszhat, akinek blogja van.
2. Az első 3 ember, aki kommenteli ezt a bejegyzést, melyben jelentkezik, ajándékot kap tőlem, amit én készítek. Az ajándékot az elkövetkezendő 365 napon belül juttatom el az első 3 jelentkezőnek.
3. A "nyertesek" kötelezően vállalják, hogy kiteszik ezt a felhívást a blogjukban és a fent írtak szerint ők is továbbviszik. 


Várom a jelentkezőket!!!

Nyertem!!!

Ezt a szép neszit nyertem Szilvinél.




Érdemes hozzá benézni, nagyon jó dolgokat csinál! http://csipkerzsika.blogspot.com/
Nagyon szépen köszi még egyszer Szilvi, nagyon tetszik!

Aranygaluska

A héten csináltam először ezt a finomságot. Mindig azt hittem ez egy bonyolult dolog de rájöttem, hogy nem az. Egyszerű és finom!







A receptet itt olvashatjátok http://www.mindmegette.hu/aranygaluska-vaniliasodoval.recept