Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2011. április 28., csütörtök

Hősők vagyunk!!!

Ezt az írást Ágitól kértem kölcsön és mennyire igaz! Köszönöm, hogy én is megoszthatom.
"Tudjátok hogy mi "Hősök" vagyunk?!

Akik a 80-as évek előtt születtek, azok valódi Hősök, olyasféle igazi hollywoodi mindent túlélő fenegyerekek.

De tényleg! Gondolj csak bele, 1980 előtt születtünk, kész csoda hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt:-Gyerekülésünk az autóban, sőt még biztonsági öv sem nagyon, viszont bizton tudhattuk, hogy a gyerekágyak festékében akadt bőven ólom.
-A gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén kinyithatóak voltak, nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval, és amikor biciklizni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem. Azért az sem volt semmi.
-Mi még csapból ittuk a vizet, és azt se tudtuk, mit jelent pontosan az ásványvíz. Én sokáig kevertem a szódavízzel, Szúr szúr.
-Mi nem nagyon unatkoztunk, ha tehettük kimentünk játszani. Igen ki!!! Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejthették hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy mobil. Pláne nekünk! Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham. Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű egyenesági rokona.
-Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért. Egyszerűen mi voltunk a hibásak. Ez így működött, és a szüleink nem nagyon szóltak bele.
-Étkezési szokásaink "Sóher Norbi" mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét. Gondoljunk a zsíros kenyérre, a kolbászra, a disznósajtra, (ki tudja mit tettek bele), az iskolai menzára, ( ki tudja mit NEM tettek bele) és mégis itt vagyunk. A kakaóban nem volt A, B, C, D, és E vitamin, viszont! BeDeKonak hívták, és már ez is elég volt a boldogságunkhoz.
-Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült.
-A limonádét meg kevertük, és mosatlanul ettük a fáról a még éretlen gyümölcsöt.
-Volt néhány barát aki ismert olyat, akinek videója volt, vagy esetleg spectruma (az valami számítógép volt), de szó sem volt playstationról, nintendoról, 64 csatornáról, műholdról, kábeltévéről, filmekről, DVD-ről, surrond soundról stb...

Viszont voltak barátaink!!!!!!!!!!! !!
Olyanok akikkel találkoztunk kint az utcán, focipályán, vagy a pingpongasztalnál, vagy ha még sem akkor egyszerűen becsengettünk hozzájuk és beengedtek. Nem kellett megkérdezni a szülőket. Sem a miénket, sem az övéket. Nem vittek, és nem hoztak a szülők. Mégis itt vagyunk! Nyakunkban lógott a lakáskulcs, mikor játszani mentünk, és mégis itt vagyunk!
-A szerelmet nem brazil szappanoperából tanultuk, csak egyszerűen megéltük. Boldogan szaladtunk végig az utcán az első csók után, úgy, mintha már sosem akarnánk megállni.
-Nekünk a szexhez nem kellett pornófilm, szexújság, de még szálloda sem. Akkor és ott csináltuk, ahol lehetőség volt rá, és ha valamit rosszul csináltunk, vállaltuk a következményeit és újra próbálkoztunk.
-Ha egy tanár nyakon vágott,nem szúrtuk le késsel és nem pereltük be és nem panaszkodtunk otthon,nehogy kapjunk még egyet.Ismertük a törvényt és,ha vétkeztünk, a szüleink nem álltak mellénk.
-Megtanítottak úgy élni,hogy tudjuk mit jelent a kötelesség,bűntudat,felelősség
,boldogság.Ismertük e szavak mélységét.

Ezek voltunk.Hősök?Talán.Hősei egy letűnt kornak,amelyen a mai fiatalok értetlenül mosolyognak....

2011. április 27., szerda

Ötleteket kérnék!

Marcinak május 7.-én tartjuk a szülinapi buliját és jönnek az osztálytársai. Kb. 10 gyerkőc lesz akik 11 év körüliek. Mivel lehet őket lefoglalni? Milyen játékokat lehet nekik kitalálni? Gondoltam valami ügyességi játékra, vagy például írjon körbe egy adott szavat. Várom az ötleteket!! Ja és ami a legfontosabb legyen jó idő!!!!

2011. április 26., kedd

Életjel

Nem tűntem el csak ez az ünnep teljesen kifárasztott. Takarítás, sütés, főzés. Amúgy jól teltek a húsvét szép volt az idő. Voltunk Sárváron kirándulni, megnéztük a várat és a városházánál ettünk egy fagyit közben meg harangjátékot hallgatunk, ami nagyon-nagyon szép volt. Képeket nem csináltam pedig nálam volt a gép, de valahogy nem volt kedvem a táskámból elővenni, mert már itthon is alig tudtam belegyömöszölni kellene egy nagyobb táska (az illetékes vette a célzást???). Szóval jó volt minden.
Nyáron meglátogatjuk Peti unokatestvéreit és gondoltuk útba ejtenénk Egert. Ha valamelyik kedves olvasóm arra lakik legyen szíves ajánlani nekünk szállást és mit érdemes megnézni Egerben vagy a környékén. Már olvasgattam a neten is de jobban szeretem a személyes tapasztalatokat, mert hát az ember az ír a netre amit csak akar.

2011. április 13., szerda

Hajtogatott pogácsa

Ezt a receptet a szomszédasszonytól kaptam naná, hogy ki kell próbálni. Kicsit macerás a sok pihentetés, de a köztes időt el lehet ütni mosogatással és azzal, hogy megkérjem Marcit legyen szíves kiporszívózni.
Hozzávalók:
3 dl tej
10 dkg vaj
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 mk. cukor
2 mk. só
A hajtogatáshoz
10 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt
A tetejére
1 tojás
Reszelt sajt, vagy szezámmag.

A tejet meglangyosítjuk és beletesszük a cukrot, az élesztőt  felfuttatjuk bent. A vajat megolvasztjuk. A lisztet a sót egy tálba rakjuk, hozzáadjuk az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Bedagasztjuk, majd fél órára langyos helyre tesszük. Fél óra után lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és megkenjük a 10 dkg puha vaj és a 20 dkg reszelt sajt egy harmadával, majd hajtogatjuk felülről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra és jobbról balra a végén egy kis tömzsi kockát kapunk, amit 15 percig pihentettük. Újra kinyújtjuk megkenjük a vajjal és megszórjuk a sajttal, ismét hajtogatjuk, majd 15 perc pihi, az utolsó nyújtás következik ekkor is ugyanúgy járunk el mint ez előbb. Az utolsó 15 perces pihi után 2 cm vastagra nyújtjuk megkenjük tojással és éles késsel kis kockákat vagy téglalapokat vágunk belőle a tetejét megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal. 15 perc pihi után előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha másnap akarunk magunkkal vinni belőle nem árt eldugni a család elől egy pár darabot, mert még melegen elhordják. Nagyon finom és kiadós, nekem kb 80 db lett ebből az adagból. 
Sütés előtt.
És után







Megérte a fáradtságot!

2011. április 9., szombat

Játék!

Úgy gondoltam, hogy indítok én is egy játékot! A játék szabályai, hagyjál megjegyzést, elérhetőséget ennél a bejegyzésnél, ha van blogod hirdesd meg játékot, és ha gondolod legyél rendszeres olvasóm. A határidő május 01 éjfél. Sorsolás május 02. A szerencsés nyertes megkapja kedvenc receptjeimet gondosan lefűzve, dedikálva:))) ! Ha kedvet kaptál rajt!!! Játék indul!!!

2011. április 8., péntek

Lilike

Pár friss kép a húgom ördögfiókájáról:







Lehetetlen normális képet készíteni róla, mivel nincs egy nyugodt pillanata.

Asztaldísz

Lehet, hogy még korai de én már megcsináltattam a húsvéti asztaldíszt és naná, hogy már az asztal közepén díszeleg.







A díszeim már megvoltak, ezeket vittem el a virágoshoz és kértem, hogy csináljon belőle nekem asztaldíszt. Mivel Peti allergiás a barkára és már 3 évig szenvedtettem szegény úgy gondoltam hadd legyen neki is végre allergia mentes húsvétja. Nekem nagyon tetszik! :))

2011. április 4., hétfő

Játék!!!

Játékra hív ismét Szilvi! Jelentkezni nála lehet itt: Szilvi
Ezt a kis tatyót lehet nála nyerni
Játékra fel! Sok sikert!

2011. április 2., szombat

Linzertorta gazdagon

A héten kaptam ezt a receptet a kolléganőmtől, na gondoltam legalább meg van mi lesz a hétvégi süti. Hát az biztos, hogy nem először csináltam.










Recept:
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
2 tojás
1/2 evőkanál citromlé
5 evőkanál tej
csipet só
1 csomag sütőpor
 A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 3 részre osztjuk, majd fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. 1 üveg magozott meggyet lecsöpögtetünk. 10 dkg mazsolát rumba áztatunk. 50 dkg túrót villával áttörünk hozzáadunk 10 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját 2 evőkanál citromlevet és a mazsolát. Jól kikeverjük. A 2 tojásfehérjéből kemény habot készítünk és túróhoz adjuk. A tortaformát (26 cm) kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk ( az oldalát is). A sütőt előmelegítjük. Az egyik tészta cipót vékonyra kinyújtjuk és megkenjük 5 evőkanál meggy lekvárral. ( Én a gazdaságos boltba olyant tudtam venni amiben még gyümölcs darabok is vannak) és feltekerjük, mint a bejglit. Rövid időre (15 perc) hűtőbe tesszük. A következő tésztát kör alakúra nyújtjuk és a formába tesszük, ráöntjük a lecsöpögtetett meggyet, majd az utolsó kinyújtott tésztát is (mivel nem nagyon ment a kör alakúra való nyújtás ezért én a végén a tortaformát a tésztára tettem és körbe vágtam, így pont akkor lett mint a forma). A tésztára jön a túró, ezt jól elsimítjuk rajt. A tekercset elő vesszük a hűtőből és kb. fél centisre vágjuk, majd szépen a túró tetejére rakjuk. A forró sütőbe tesszük és 1 órát sütjük ( 20 perc után állítsuk a sütőt kisebb fokozatra). Ha kihűlt porcukorral megszórjuk (de el is maradhat).
Jó étvágyat, és megint adtunk az élvezeteknek!

Ajándékot kaptam!

Szilvinél  jelentkeztem PIF játékra és a héten megkaptam tőle az ajándékot.Nagyon szép!!! Nézzétek csak!










A fényképezőgépemnek csináltattam egy tartót, mert a gyári elég gyér volt. Nem védte meg a gépem még a portól sem, de drága barátnőm ez a problémát megoldotta nekem.






Szilvi köszönök mindent!