Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2012. január 29., vasárnap

Hétvége

Ez a hétvége sem telt sütés nélkül csak sajna most képeket nem csináltam, és most meg nincs már miről! :))) Pénteken őznyelvet sütöttem, egyszerű de szerintem hanyagolható süti.
Recept:
1 csomag leveles tésztát kinyújtottam és pogácsa szaggatóval kiszaggattam és a köröket kinyújtotta majd kristálycukorba nyomkodtam az egyik felét és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és addig sütöttem amíg a cukor meg nem barnult rajt, majd mikor kihűt összeragasztottam  (lekvár, nutella). Mindenki ízlés szerint töltheti. Nem volt rossz, de ritkán fogom csinálni. Ma pudingos meggyes piskótát csináltam.
Recept:
Nagyim piskótája ( ahány tojás annyiszor 4 dkg liszt, cukor, és annyiszor 3 kanál forróvíz,1 cs sütőpor). 1 csomag vanília pudingot megfőztem 4 dl tejben 3 evőkanál cukorral, majd mikor kihűlt kanállal a piskótába szaggattam, a tetejét kiraktam meggyel és előmelegített sütőben készre sütöttem. A pudingtól egy kicsit lágyabb lett, de annál finomabb. 

2012. január 21., szombat

Csodapalacsinta

Csodapalacsintát csináltam tegnap, kicsit másképp, mint az eredeti recept, de szerintem és a család szerint is remekül sikerült.
Az eredeti receptet itt találod. Az én receptem a következő:
A babapiskótát (kb. 15db) én a meggylevébe áztattam be, majd leraktam a folpackkal bélelt tortaformába. Főztem egy csomag vanília pudingot 4 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral, majd forrón a babpiskótára öntöttem. A kakaós palacsintát (kb. 18 db) csiga alakban raktam a pudingra, majd a második csomag vanília pudingot is megfőztem az előbbiek szerint és forrón a palacsintára öntöttem. Majd a meggybefőttel kiraktam a tetejét. Mikor kihűlt a hűtőbe pihent egy éjszaka.




Nagyon-nagyon finom, szerintem jól is néz ki (egy kis fényezés :)))
A következő finomság (kókuszcsók) a fánknál megmaradt tojásfehérjéből készült. A Tojásfehérjét lemértem, ahány deka annyi deka porcukrot és kókuszt mértem ki. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem majd fokozatosan adtam hozzá a porcukrot, mikor már nagyon kemény és fényes lett hozzáadtam a kókuszt és 2 dkg étkezési keményítőt. Óvatosan a habba kevertem. A sütőt előmelegítettem, a tepsit kibéleltem sütőpapírral majd nyomózsákkal kis halmocskákat nyomtam. A sütőt kis fokozatra kapcsoltam, 20 percet sült, de az ajtót fakanállal kitámasztottam majd még egy órát a lekapcsolt sütőben szárítottam.
Még egy kis fényezés ez is nagyon finom lett.

2012. január 19., csütörtök

Fánk

Eljött az ideje a fánknak!
Recept:
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
5 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj
olaj a sütéshez
lekvár

Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és kb. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!).
Lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Forró bőséges olajba kisütjük.Közepébe lekvárt teszünk és porcukorral megszórjuk.
Hát idén ilyenek lettek!

?????

Marci ma megkapta a félévit! Egy kicsit kivágta a biztosítékot nálam. Hogy lehet 4,1-es átlagra 3 szorgalmat adni???? Nagyon nem értem mi alapján osztályozzák őket! Már alig várom a szülőit.

2012. január 18., szerda

Peti tortája

13.-án pénteken!!! ünnepeltük Peti szülinapját. Sok időm nem volt sajna erre a tortára, mert visszatértek a dolgos hétköznapok, de azért bele adta mindent. Nem lett a legszebb, de Petinek nagyon ízlett és tetszett is neki. A receptben semmi bonyolult nem volt. Leveles tésztát nyújtottam, majd egyenként kisütöttem a krém 1 l tej 3 csomag vaníliapuding 15 dkg cukor ezeket összefőzzük majd 6 dkg vajat és 2 dkg étkezési keményítőt bele keverünk. Mikor a pudingos krém kihűlt ráöntjük a megsült leveles tésztára végül a másik tésztát is rárakjuk, ízlés szerint díszítjük. Nekem így sikerült:




 

2012. január 5., csütörtök

Receptek

Az ígért receptek:

Kókuszgolyó

Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak vaníliás cukor, 1 mokkáskanál rumaroma,1 csomag kókuszreszelék, 2 dl meggylé 

Készítése:A háztartási kekszet elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és kakaóval. A rumaromával ízesített meggy léből annyit teszünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit.

Duna hullám


Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 2 dl tej, 1 sütőpor.
A cukrot a puha margarinnal habosra keverjük, egyenként hozzá keverjük a tojásokat, lisztet, süt
őport, tejet. A tésztát két részre osztjuk, az egyik feléhez 2 evőkanál kakaóport adunk. A tepsit erősen kivajazzuk és kilisztezzük, beleöntjük a sárga tésztát, a tetejére a barna tésztát, majd a kimagozott meggyet. Kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt tetejére krémet teszünk.
Krém: fél liter tej,1 vaníliás puding,10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 2-3 kanál citromlé. Csokimázzal leöntjük.

 

Zserbógolyó

Hozzávalók: 15 dkg aszalt sárgabarack, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál narancslikőr - vagy helyette konyak/rum/barack pálinka, 1 evőkanál víz, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál baracklekvár, fél teáskanál rumaroma vagy rum

A csokibevonathoz: 15 dkg ét tortabevonó vagy étcsokoládé, 1 teáskanál olaj 

Elkészítés:A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel, és állni hagyjuk kb. 1 órán át.
Húsdarálóval megdaráljuk az aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót úgy, hogy gyúrható legyen a massza. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a h
űtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokiban megforgatni.
A csokit g
őz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olajat, hogy ha megszilárdul, fényesebb maradjon. A golyókat megmártjuk a csokiban.

Fekete rózsa

Tészta: 60 dkg liszt10 dkg margarin30 dkg porcukor1 tojás1 cs. sütőporpici szódabikarbóna. Kevés tejjel, nyújtható tésztát készítünk. 6 részre osztjuk, 2 nagyobb legyen, amit lapban sütünk meg tepsi hátán. A 4 kisebbet kinyújtjuk, és az alábbi töltelékkel kenjük meg.(Nálam 30X40-es tepsi).

 Töltelék:20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 cs. sütőpor. Jól összekeverjük, mind a 4 lapot megtöltjük, és mint a beiglit, feltekrjük, megsütjük. Nem kell a tetejét semmivel megkenni!

Krém: 3 cs. vaníliás pudingot megfőzünk 1 liter tejben, 25 dkg ramat 25 dkg cukorral kikeverünk, majd ha kihűlt a puding, összekeverjük a két krémet. Felét rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a 4 beiglit szorosan egymás mellett, majd a krém másik fele, és végül a tésztalap. Tetejére csokimáz.

Krémes hókocka

Tészta : 30 dkg liszt, 1 tojás, 7 dkg margarin,  1 csomag ( 15 gr. ) szalalkáli, 5 evőkanál tej

Hozzávalókból gyúrjunk egy rugalmas tésztát, és osszuk el három felé, és süssünk belőlük lapokat. A szalalkáli belekeverhetjük a lisztbe, de feloldhatjuk a tejben is. Sütőpapíron vagy tepsi hátulján kb. 35 * 23 cm-es lapokat süssünk belőlük. (közepes hőfokon pár perc alatt) Vigyázzunk rá, mert könnyen túlsülhet, és akkor kiszáradhat a lap.

Krém: 5 dl tejet, 4 csapott evőkanál liszttel főzzünk sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. Közben gépi habverővel 20 dkg margarint 25 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a besűrített tejet. A lapokat töltsük meg a krémmel, és porcukorral tálaljuk. Hagyjuk állni egy éjszakát, hogy a krémtől a lapok teljesen átpuhuljanak. 

 

Corn Flakes golyó
5 tábla tejcsokit felolvasztunk gőz fölött, amikor felolvadt egy pici olajat öntünk bele, majd belekeverünk 15 dkg natúr corn flakes-t összekeverjük és mignon papírba kanalazzuk. Jó tanács hűtőbe nem jó rakni, túl megkeményedik. 
Ragasztott pogácsa

40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 15 dkg reszelt sajt (a tésztába), 3 teáskanál só.  A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. Aranysárgára sütjük. 

Krém: 4 tojássárgája 6 dkg reszelt sajt, 6 dkg ráma, 8 evőkanál tej, só ezeket összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverünk 20 dkg natúr krémsajtot.

A pogácsákat ezzel a krémmel összeragasztjuk, hagyjuk, hogy a krém kifolyjon és végül reszelt sajtban megforgatjuk az oldalát. 

Sajtos-sonkás tekercs

 

50 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 1 tojás , 3 dkg élesztő, csipet só, cukor, tej 

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben és hozzáöntjük a vajas tojásos liszthez és lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk háromszögeket vágunk belőle megkenjük tejföllel teszünk rá gépsonkát, sajtot, majd feltekerjük tojással lekenjük reszelt sajtot szórunk rá és megsütjük. 

 

 

 

2012. január 1., vasárnap

Szilveszteri sós!

Tudom, hogy már sok recepttel jövők nektek, de most is csak a képek felrakására van időm, energiám.  A tegnapi bulit nem sikerül még kipihennem. Egy nagyon jó buliban voltunk Szilvi barátnőmékkel. Rég éreztem ennyire jól magam, és nagyon rég nem táncoltam ennyit. Amiket sütöttem:
- Ragasztott pogácsa
-Sajtos sonkás kifli
-Sajtos ropi
És a kép:
A héten még szabin leszek ígérem nektek, hogy az összes recetett felrakom a blogra!