Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2012. április 27., péntek

Marci tortája

Kicsi fiam ma 12 éves lett. Ezen apropóból készült életem első mobiltelefon (éríntőképernyős) tortám, mivel Marcinak ez volt a kérése, még a telefon márkáját is megmondta. :)) Na hát elkészült.
Recept:
4 tojás
16 dkg porcukor
16 dkg liszt
12 evőkanál forróvíz
1/2 csomag sütőpor
A tojásokat kettéválasztottam és a sárgáját kikevertem a porcukorral, majd a végén óvatosan belekevertem a vizet. A fehérjét kemény habbá vertem. Végül a krémbe lassan belekevertem a sütőporral elkevert lisztet és a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe megsütöttem. Mikor kihűlt ketté vágtam és a következő krémmel töltöttem.
0,5 l tejszínhab
2 tábla tejcsoki
A csokit gőz fölött felolvasztottam, majd beleöntöttem a tejszínt és összemelegítettem. Mikor teljesen kihűlt kemény habbá vertem. Betöltöttem a krémmel a piskótát és vékonyan megkentem vele a tetejét és az oldalát is. A tetejére fénykép került az oldalát fondanttal vontam be aminek az receptjét innen lestem. Nekem nem tetszik a fondantos bevonat szerintem lehetett volna szebb is, de lényeg az ünnepeltnek nagyon is tetszik! :)))
Ja a kép 12 éve készült róla! :)))

2012. április 16., hétfő

Feketeerdő kocka

Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
5 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor

Krém:
1 csomag vanília puding, 2,5 dl meggylé (kompot leve)
25 dkg maragrin
20 dkg porcukor
magozott meggy

Hab:
2 csomag tejszínhabpor 3 dl tej
1 csomag habfixáló

A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a kakaót és a sütőport, majd a cukros masszához keverjük és végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habot. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész hagyjuk kihűlni.
A krémhez a vanília pudingot a meggylével megfőzzük, majd ezt is kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudinggal összekeverjük. A tejszínhabot elkezdjük felverni és beleöntjük a habfixálót és addig verjük amíg kemény lesz. A kihűlt piskótára kenjük a krémet, a krémbe nyomkodjunk meggyet, majd kenjük rá a tejszínt és végül reszeljük a tetejére csokit. (Marci nyuszija volt az alany).




Húsvéti süti receptek


Gesztenyés alagút

Hozzávalók
Tésztához:
5 dkg cukor 
7 dkg liszt
4 tojás
fél csomag sütőpor
Krém:
1 csomag vanília puding
1 csomag csoki puding
7 dl tej
25 dkg porcukor
25 dkg margarin

+ 2 csomag gesztenye

A piskótát hagyományos módon összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. A pudingokat 3,5-3,5 dl tejben megfőzzük cukor ekkor nem kell bele. A porcukrot a margarinnal habosra keverjük, majd két fele vesszük és a kihűlt pudingokhoz keverjük. A tepsit amiben a piskóta sült folpackkal kibéleljük és az aljára bele nyomkodjuk a gesztenyéket, erre jön a vaníliás krém, majd a csokis krém és végül ráborítjuk a piskótát. Hűtőben hagyjuk piheni pár órát.




Meggyes hatlapos

Hozzávalók a tésztához
65 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 tojás
3-4 dl tej
A krémhez: 18 dkg liszt
4 csomag vanillincukor
1,5 l tej
25 dkg cukor
25 dkg margarin
kevés rum
A lapok közé szükséges továbbá 15 dkg darált dió kevés porcukorral elkeverve egy 7-8 decis üveg meggykompót
A tészta hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy könnyen nyújtható lágy tésztát kapjunk. Hat egyenlő részre osztjuk és nagy tepsin vékony lappá sodorva egyenként halvány rózsaszínűre sütjük (előmelegített sütőben 180 fokon). A kisült tésztalapokat még langyosra hűlve megtöltjük. A krémhez a másfél liter tejből kiveszünk 3 decit és simára keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a többi tejet . Sűrűre főzzük, kihűlés után hozzáadjuk a margarint a porcukrot és a vanillincukrot (előtte krémesre keverjük).  Az első lapra krémet kenünk, ráhelyezzük a második lapot, arra csak egész vékonyan kenünk krémet megszórjuk dióval és a meggyet kisebb darabokra vágva egyenletesen elosztjuk rajta. Ezután lefedjük a harmadik lappal és a folyamatot megismételjük. Az ötödik lapra ismét vastagabb réteg krém kerül, majd a hatodik legfelső lapot meghintjük porcukorral. 

Gyümis golyók

20 dkg babapiskóta
20 dkg ribizli
ízlés szerint porcukor
kókusz a golyók forgatásához

A piskótát és a ribizlit külön-külön ledarálunk majd összekeverjük és ízlés szerint cukrozzuk. Kis golyókat formázunk belőle és kókuszba forgatjuk.

Gyümölcsös joghurt szelet

Hozzávalók:

10 dkg Rama margarin
15 dkg liszt
8 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
8 dkg cukor
1 csipet só
1 db tojás
30 dkg fagyasztott málna
4,5 dl joghurt
15 dkg cukor
1 csipet só
1 teáskanál reszelt citromhéj
7,5 cl citromlé
2 evőkanál pálinka vagy aroma
6 lap fehér zselatin
2-3 dl habtejszín
1,25 dl málnalé
fél csomag tortazselé por
A lisztből, a sütőporból, a mandulából a cukorból, a sóból és a tojásból sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és 1 óra hosszat hideg helyen pihentetjük. A tésztát két fólia között a sütőforma méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalán is tészta legyen. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, 25 percig sütjük. Kiolvasztjuk a málnát, összekeverjük a joghurtot, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a citromlevet és a pálinkát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, kis tűzön feloldjuk és a joghurtmasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan hozzákeverjük. A málna kétharmad részét a tésztára terítjük és rákenjük a joghurtkrémet. A torta tetejét a maradék málnával díszítjük. A málnaléből és a tortazselé porból mázat készítünk és bevonjuk vele a tortát.




 

2012. április 9., hétfő

Húsvéti sütik

Előlegbe hozom a képeket és mikor időm engedi leírom a recepteket, addig is türelmeteket kérem :)

De ha gondoljátok lehet találgatni is!

2012. április 1., vasárnap

Egy kis zene

A 17 éves srácnak egyszerűen gyönyörű hangja van. Nézzétek az emberek arcát mikor a színpadra lép (lenézik a külseje miatt).
Nekem nagyon tetszik!