Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2012. október 26., péntek

Cikk a blogomról

A múlt héten megkeresett a http://www.mitfozzunkma.hu/ internetes újság gyakornok újságírója, hogy cikket szeretne készíteni a blogomról (kezdő, kevésbé ismert blogerekről). E-mailben megbeszéltük, hogy elküldi a kérdéseit és én válaszolok rá, majd pár nap múlva megjelenek a cikk. Nem is hittem volna, hogy pont rólam, a blogomról akar írni. Nagy öröm volt ez nekem :)))

Ha valakinek van kedve elolvasni itt megteheti. http://www.mitfozzunkma.hu/news/fiatalok-bloggerek-klaudia

2012. október 21., vasárnap

Vegyes sokadalom :))

A Héten sok minden született kicsi konyhában. Kezdem az elején. :))) Először próbáltam chipset csinálni itthon és sikerült!!!

A krumplit megpucoltam és uborkagyalun legyalultam, forró olajban kisütöttem és megsóztam. Oké tudom, hogy nem nagy tudomány kell hozzá. :)))))

Peti munkahelyén valaki hozott gesztenyét 400,-/kg áron. Vettem 3 kg, hogy milyen jó lesz karácsonykor az igazi gesztenyés kifli. Csak én nem gondoltam, hogy ilyen nehéz ezt pucolni, forrón nagyon jól lehetett pucolni, de akkor a kezem (és Marcié) égett, ha kihűlt akkor meg nem lehetett rendesen pucolni. Na mindegy meg lett, jó lett.

A gesztenyét bevagdostuk, majd megfőztem kb 45-50 perc a gesztenye nagyságától függ. Forrón megpucoltuk (ha kihűlt melegítsük fel újra), majd összeturmixoltam. 1,5 dl vizet összekevertem 15 dkg cukorral és szirupot főztem belőle. Végül a gesztenyére öntöttem és alaposan összekevertem. 5 db 25 dkg csomagokban várják a fagyasztóba a karácsonyt. :))))

A következő alkotásom a rakott túrós-kakaós palacsinta. A palacsinta tésztához nem tudom pontos mennyiséget írni, mert azt mindig szemmértékre csinálom (attól függ mennyi kedvem van palacsintát sütni), a tésztát kisütöttem, majd töltöttem kakaóval és túróval feltekertem. Vajjal kikent jénaiba raktam őket szorosan egymás mellé (1 túrós, 1 kakaós). Egy kispohár tejfölt kikevertem 2 tojással és 3 csomag vaníliacukorral, ezt öntöttem a palacsintákra és megsütöttem (aranybarnára sütöttem).




Ma grízes meggyes sütit csináltam. Mivel kicsi a tepsim a felsorolt hozzávalók csak fél adagok.
1 üveg meggy befőttet 2 dl vízzel összeforraltam, majd belekevertem 5 evőkanál cukor és 8 evőkanál búzadara keverékével és addig főztem amíg besűrűsödik. A kész masszát tepsibe öntöttem. 1/2 l tejeben megfőztem 1 és fél csomag vanília pudingot és 3 evőkanál cukrot mikor kész félre raktam hűlni. Míg a puding hűlt addig kikevertem 12,5 dkg margarint 3 evőkanál cukorral. Összekevertem a pudingot a margarinnal és a meggyes masszára kentem végül 2 dl hullalát vertem kemény habbá, végül a pudingra kentem. Hűtőbe raktam kb 3 óra kell amíg szeletelni lehet.

Elnézést kérek, hogy nem jelöltem meg forrást a sütinél, de már nem emlékszem hol találtam.



2012. október 7., vasárnap

Zsemle recept

Hát most volt egy kis időm és itt az ígért recept amit, itt találtam.

Recept:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
fél ek cukor
1 tk só
2 tojás
Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk.
Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tésztát jó alaposan, legalább 30 percig dagasztjuk.
Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30-40 percig.
A megkelt tésztát lisztes deszkán 10-12 részre osztjuk, és kis labdákat formálunk belőle.
Olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, de egyszerre csak fél adagot, mert sütés közben is kelni fog.
Átkenjük tojással, majd még 30-40 percig kelni hagyjuk, aztán még egyszer átkenjük őket.
Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal vagy köménnyel.
Közepes hőmérsékleten, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.
 
Nekem nagyon ízlett, de a fiúk azt mondták inkább holnap a boltba vegyek zsemlét :(((
 

2012. október 2., kedd