Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2013. január 25., péntek

Túrós-almás muffin

Ha gyors édességre vágyik a család akkor jön a muffin :)))

Túrós-almás muffin:
1 db citrom
1 db savanykás alma
10 dkg vaj
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
10 dkg mazsola
25 dkg túró
1,5 dl tej
10 dkg cukor
2 tojás
 A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, majd a levét is kicsavarjuk. Az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk, és összekeverjük a citromhéjjal és citromlével. Félretesszük. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, mazsola) összekeverjük, félretesszük. A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a túrót, végül a tejet. Hozzákeverjük a száraz keveréket, majd végül beleforgatjuk a citromos almát is. 12 poharas muffinformát kibélelünk muffinpapírral, majd megtöltjük a keverékkel. Előmelegített sütőben megsütjük, majd 5 percig a formában pihentetjük.
A receptet itt találtam.


2013. január 17., csütörtök

Orosz krém torta

Peti szülinapjára csináltam orosz krém tortát.
Recept:
Piskótához:
9 tojás
9 ek liszt
9 ek krisátlycukor
1 cs sütőpor
Krémhez:
1,5 főzni való vaníliás pudingpor
6 ek cukor
6 dl tej
3 dl Hulala tejszín
Díszítés:
2 dl Hulala
gyümölcs
A pudingport a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd nem túl kemény pudingot főzünk belőle. Félretesszük hűlni. Néha kevergessük, hogy ne bőrösödjön. A tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, és ismét kemény habot készítünk belőle. A tojássárgáját egyesével belekeverjük a felvert masszába. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és fakanállal lazán a masszához keverjük. Előmelegített sütőben készre sütjük a piskótát. Ha kihűlt, a piskótát 3 egyforma tortalapra vágjuk. Aki szeretné, az külön is megsütheti a három tortalapot. A krémhez a Hulalát kemény habbá verjük, majd összekeverjük a kihűlt pudinggal és a rummal. A tortát összerakjuk, a három piskóta közé 2 réteg krémet teszünk. A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük. A torta szélét és tetejét bevonjuk vele.
A recept innen  való.



2013. január 4., péntek

Kenyér

Kenyeret sütöttem, nagyon sok receptet kipróbáltam már, de eddig ennek volt a legjobb az állaga és az íze is.
Recept:
0,5 kg liszt (fele rétes fele finom)
2 kisebb burgonya
2 tk só
pici cukor
1/2 élesztő
1 bögre langyos víz
kevés olaj (kb 2 evőkanál)
A burgonyát megfőztem és összenyomkodtam. A vízben a cukorral az élesztőt felfuttattam. A liszteket a sóval az olajjal és tört burgonyával egy tálba raktam, majd végül hozzá öntöttem a felfuttatott élesztőt. A robotgépbe raktam a dagasztó szárakat és fél óráig szépen dagasztotta helyettem. Fél óra múlva a tésztát kelesztő tálba raktam és 1 órára meleg helyre raktam. A kelés után cipó alakúra formáltam, éles késsel három helyen bevagdostam és vízzel lekentem. Óvatosan sütőzacskóba raktam, amit 4 helyen megböktem és előmelegített sütőbe kb. 1 óráig sütöttem. Rácson kihűtöttem.