Sajnos ennek a Karácsonynak is hamar vége lett. Idén sajnos elmaradt a mézeskalács sütés, de azért ügyeskedtem pár sütit.
Linzer:
60 dkg liszt
40 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
Az összes hozzávalót összegyúrtam és négy felé osztottam a tésztát. Kétfajta lekvárost szaggattam (eper és vegyes), csináltam karácsonyi mintásat is amit porcukros masszával kentem be és díszítő cukorral szórtam meg, és csináltam kiflit is amit csokiba mártottam.
Az receptet itt találtam.
Kókuszgolyó:
60 ml vizet, 16 dkg porcukrot, 2 evőkanál mézet felforralunk. Összekeverünk 2 evőkanál vizet és 1 evőkanál étkezési zselatint. Amikor a szirupot levettük a tűzről hozzáadjuk a zselatint és összekeverjük Langyosra hűtjük. 2 tojásfehérjét félig habbá verjük és a langyos szirupot kanalanként hozzáadjuk, majd kb 10 percig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk. Ostyalapot pogácsaszagtóval kiszaggatjuk A habot nyomózsákba rakjuk és az ostyalapokra halmokat nyomunk. A végén olvasztott csokival vonjuk be
25 dkg. cukor
10 dkg. liszt
15 dkg. kókuszreszelék
1 cs. vaníliás pudingpor
10 dkg. cukor
1/2 l. tej
20 dkg. margarin
10 dkg. porcukor.
60 dkg liszt
40 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
Az összes hozzávalót összegyúrtam és négy felé osztottam a tésztát. Kétfajta lekvárost szaggattam (eper és vegyes), csináltam karácsonyi mintásat is amit porcukros masszával kentem be és díszítő cukorral szórtam meg, és csináltam kiflit is amit csokiba mártottam.
Az receptet itt találtam.
Kókuszgolyó:
Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak vaníliás cukor, 1 mokkáskanál rumaroma,1 csomag kókuszreszelék, 2 dl meggylé
Készítése:A háztartási kekszet elkeverjük a szoba-hőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és kakaóval. A rumaromával ízesített meggy léből annyit teszünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit.
Corn Flakes golyó:
5
tábla tejcsokit felolvasztunk gőz fölött, amikor felolvadt egy pici
olajat öntünk bele, majd belekeverünk 15 dkg natúr corn flakes-t
összekeverjük és mignon papírba kanalazzuk. Jó tanács hűtőbe nem jó
rakni, túl megkeményedik.
Négercsók:
60 ml vizet, 16 dkg porcukrot, 2 evőkanál mézet felforralunk. Összekeverünk 2 evőkanál vizet és 1 evőkanál étkezési zselatint. Amikor a szirupot levettük a tűzről hozzáadjuk a zselatint és összekeverjük Langyosra hűtjük. 2 tojásfehérjét félig habbá verjük és a langyos szirupot kanalanként hozzáadjuk, majd kb 10 percig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk. Ostyalapot pogácsaszagtóval kiszaggatjuk A habot nyomózsákba rakjuk és az ostyalapokra halmokat nyomunk. A végén olvasztott csokival vonjuk be
És most sikerült az egészet csokival bevonni (bátor voltam és belemártottam a csokiba)
Mézes krémes:
A lapokhoz : 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál méz, 3 evőkanál zsír, 1 tojás, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 4 evőkanál tej
A hozzávalókból
gyúrjunk egy félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk
hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe keverjük el.
A
gyúrt tésztánkat osszuk el 4 felé, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki
őket kb. 23 * 31 cm-es lapokra. Helyezzük őket sütőpapíros sütőlapokra (
vagy tepsi hátuljára ) és előmelegített sütőben kb. 200 fokon pár perc
alatt süssük meg a 4 lapot. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen
megszáradhatnak a lapok.
Krémhez :
5 dl tej, 10 dkg búzadara, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 cs.
vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 20 dkg baracklekvár vagy valamilyen
pikáns lekvár.
A
tejet hidegen keverjük el a búzadarával, majd forraljuk fel, főzzünk
belőle tejbegrízt. Langyosra hűtsük ki. Eközben keverjük ki a margarint a
porcukorral, a vaníliás cukorral, és a fertőtlenített tojásunk
sárgájával, ( ez nagyon fontos! ) majd keverjük hozzá gépi habverővel kisebb adagokban a langyosra hűlt tejbegrízt.
Összeállítás : A tölteléket felezzük el, az 1. lapra kenjük el a krém felét, erre
helyezzük rá a 2. lapot, és kenjük meg lekvárral. Erre tegyük a 3. lapot
és kenjük meg a krém másik felével. Helyezzük a tetejére a 4. lapot és
vonjuk be olvasztott csokoládéval. Ehhez kb. 20 dkg csokoládét
olvasszunk meg.
A recept innen való.
Raffaello szelet:
A tésztához:
6 tojásfehérje25 dkg. cukor
10 dkg. liszt
15 dkg. kókuszreszelék
A krémhez:
6 tojás sárgája1 cs. vaníliás pudingpor
10 dkg. cukor
1/2 l. tej
20 dkg. margarin
10 dkg. porcukor.
Elkészítés:
A tojásfehérjét félig felverem habbá, majd legalább 2-3 adagban hozzákeverem a cukrot, és kemény habot készítek belőle.
Óvatosan belekeverem a lisztet, és a kókuszreszeléket.
Előmelegítem a sütőt (170-175 C),
sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom a masszát, és megsütöm. Nekem kb.
20 percig sült. Tűpróba!
Amíg sül a krémhez a sárgáját elkeverem a
cukorral, és a pudingporral, majd beleöntöm a tejet, és állandó keverés
mellett sűrűre főzöm. Kihűtöm
A margarint habosra keverem a cukorral, majd a kihűlt pudinghoz keverem.
Az elkészített krémet a tésztára kenem, megszórom kókuszreszelékkel, és hűtőbe teszem.
A recept innen való.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése