Gesztenyés alagút
Tésztához:
5 dkg cukor
5 dkg cukor
7 dkg liszt
4 tojás
fél csomag sütőpor
4 tojás
fél csomag sütőpor
Meggyes hatlapos
Hozzávalók a tésztához
65 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1 púpos teáskanál
szódabikarbóna
2 tojás
3-4 dl tej
A krémhez: 18 dkg liszt
4 csomag vanillincukor
1,5 l tej
25 dkg cukor
25 dkg margarin
kevés rum
A lapok közé szükséges
továbbá 15 dkg darált dió kevés porcukorral elkeverve egy 7-8 decis üveg
meggykompót
A tészta hozzávalóit annyi
tejjel gyúrjuk össze, hogy könnyen nyújtható lágy tésztát kapjunk. Hat egyenlő
részre osztjuk és nagy tepsin vékony lappá sodorva egyenként halvány rózsaszínűre sütjük (előmelegített sütőben 180 fokon). A kisült
tésztalapokat még langyosra hűlve megtöltjük. A krémhez a másfél liter tejből
kiveszünk 3 decit és simára keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a többi tejet
. Sűrűre főzzük, kihűlés után hozzáadjuk a margarint a porcukrot és a vanillincukrot (előtte krémesre keverjük). Az első lapra krémet
kenünk, ráhelyezzük a második lapot, arra csak egész vékonyan kenünk krémet megszórjuk dióval és a meggyet kisebb darabokra vágva egyenletesen elosztjuk
rajta. Ezután lefedjük a harmadik lappal és a folyamatot megismételjük. Az
ötödik lapra ismét vastagabb réteg krém kerül, majd a hatodik legfelső lapot
meghintjük porcukorral.
Gyümis golyók
20 dkg babapiskóta
20 dkg ribizli
ízlés szerint porcukor
kókusz a golyók forgatásához
A piskótát és a ribizlit külön-külön ledarálunk majd összekeverjük és ízlés szerint cukrozzuk. Kis golyókat formázunk belőle és kókuszba forgatjuk.
Gyümölcsös joghurt szelet
Hozzávalók:
10 dkg Rama margarin15 dkg liszt
8 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
8 dkg cukor
1 csipet só
1 db tojás
30 dkg fagyasztott málna
4,5 dl joghurt
15 dkg cukor
1 csipet só
1 teáskanál reszelt citromhéj
7,5 cl citromlé
2 evőkanál pálinka vagy aroma
6 lap fehér zselatin
2-3 dl habtejszín
1,25 dl málnalé
fél csomag tortazselé por
A lisztből, a sütőporból, a mandulából a cukorból, a sóból és a
tojásból sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, fóliába
csomagoljuk és 1 óra hosszat hideg helyen pihentetjük. A tésztát két
fólia között a sütőforma méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a formát
úgy, hogy az oldalán is tészta legyen. Előmelegített sütőben, 200 °C-on,
25 percig sütjük. Kiolvasztjuk a málnát, összekeverjük a joghurtot, a
cukrot, a sót, a citromhéjat, a citromlevet és a pálinkát. A zselatint
hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, kis tűzön feloldjuk és a
joghurtmasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is
óvatosan hozzákeverjük. A málna kétharmad részét a tésztára terítjük és
rákenjük a joghurtkrémet. A torta tetejét a maradék málnával díszítjük. A
málnaléből és a tortazselé porból mázat készítünk és bevonjuk vele a
tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése