Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2011. április 13., szerda

Hajtogatott pogácsa

Ezt a receptet a szomszédasszonytól kaptam naná, hogy ki kell próbálni. Kicsit macerás a sok pihentetés, de a köztes időt el lehet ütni mosogatással és azzal, hogy megkérjem Marcit legyen szíves kiporszívózni.
Hozzávalók:
3 dl tej
10 dkg vaj
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 mk. cukor
2 mk. só
A hajtogatáshoz
10 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt
A tetejére
1 tojás
Reszelt sajt, vagy szezámmag.

A tejet meglangyosítjuk és beletesszük a cukrot, az élesztőt  felfuttatjuk bent. A vajat megolvasztjuk. A lisztet a sót egy tálba rakjuk, hozzáadjuk az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Bedagasztjuk, majd fél órára langyos helyre tesszük. Fél óra után lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és megkenjük a 10 dkg puha vaj és a 20 dkg reszelt sajt egy harmadával, majd hajtogatjuk felülről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra és jobbról balra a végén egy kis tömzsi kockát kapunk, amit 15 percig pihentettük. Újra kinyújtjuk megkenjük a vajjal és megszórjuk a sajttal, ismét hajtogatjuk, majd 15 perc pihi, az utolsó nyújtás következik ekkor is ugyanúgy járunk el mint ez előbb. Az utolsó 15 perces pihi után 2 cm vastagra nyújtjuk megkenjük tojással és éles késsel kis kockákat vagy téglalapokat vágunk belőle a tetejét megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal. 15 perc pihi után előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha másnap akarunk magunkkal vinni belőle nem árt eldugni a család elől egy pár darabot, mert még melegen elhordják. Nagyon finom és kiadós, nekem kb 80 db lett ebből az adagból. 
Sütés előtt.
És után







Megérte a fáradtságot!

1 megjegyzés: