Szösszenetek a családról, receptekről és még sok minden másról

:)

2012. január 5., csütörtök

Receptek

Az ígért receptek:

Kókuszgolyó

Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak vaníliás cukor, 1 mokkáskanál rumaroma,1 csomag kókuszreszelék, 2 dl meggylé 

Készítése:A háztartási kekszet elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és kakaóval. A rumaromával ízesített meggy léből annyit teszünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit.

Duna hullám


Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 2 dl tej, 1 sütőpor.
A cukrot a puha margarinnal habosra keverjük, egyenként hozzá keverjük a tojásokat, lisztet, süt
őport, tejet. A tésztát két részre osztjuk, az egyik feléhez 2 evőkanál kakaóport adunk. A tepsit erősen kivajazzuk és kilisztezzük, beleöntjük a sárga tésztát, a tetejére a barna tésztát, majd a kimagozott meggyet. Kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt tetejére krémet teszünk.
Krém: fél liter tej,1 vaníliás puding,10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 2-3 kanál citromlé. Csokimázzal leöntjük.

 

Zserbógolyó

Hozzávalók: 15 dkg aszalt sárgabarack, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál narancslikőr - vagy helyette konyak/rum/barack pálinka, 1 evőkanál víz, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál baracklekvár, fél teáskanál rumaroma vagy rum

A csokibevonathoz: 15 dkg ét tortabevonó vagy étcsokoládé, 1 teáskanál olaj 

Elkészítés:A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel, és állni hagyjuk kb. 1 órán át.
Húsdarálóval megdaráljuk az aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót úgy, hogy gyúrható legyen a massza. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a h
űtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokiban megforgatni.
A csokit g
őz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olajat, hogy ha megszilárdul, fényesebb maradjon. A golyókat megmártjuk a csokiban.

Fekete rózsa

Tészta: 60 dkg liszt10 dkg margarin30 dkg porcukor1 tojás1 cs. sütőporpici szódabikarbóna. Kevés tejjel, nyújtható tésztát készítünk. 6 részre osztjuk, 2 nagyobb legyen, amit lapban sütünk meg tepsi hátán. A 4 kisebbet kinyújtjuk, és az alábbi töltelékkel kenjük meg.(Nálam 30X40-es tepsi).

 Töltelék:20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 cs. sütőpor. Jól összekeverjük, mind a 4 lapot megtöltjük, és mint a beiglit, feltekrjük, megsütjük. Nem kell a tetejét semmivel megkenni!

Krém: 3 cs. vaníliás pudingot megfőzünk 1 liter tejben, 25 dkg ramat 25 dkg cukorral kikeverünk, majd ha kihűlt a puding, összekeverjük a két krémet. Felét rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a 4 beiglit szorosan egymás mellett, majd a krém másik fele, és végül a tésztalap. Tetejére csokimáz.

Krémes hókocka

Tészta : 30 dkg liszt, 1 tojás, 7 dkg margarin,  1 csomag ( 15 gr. ) szalalkáli, 5 evőkanál tej

Hozzávalókból gyúrjunk egy rugalmas tésztát, és osszuk el három felé, és süssünk belőlük lapokat. A szalalkáli belekeverhetjük a lisztbe, de feloldhatjuk a tejben is. Sütőpapíron vagy tepsi hátulján kb. 35 * 23 cm-es lapokat süssünk belőlük. (közepes hőfokon pár perc alatt) Vigyázzunk rá, mert könnyen túlsülhet, és akkor kiszáradhat a lap.

Krém: 5 dl tejet, 4 csapott evőkanál liszttel főzzünk sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. Közben gépi habverővel 20 dkg margarint 25 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a besűrített tejet. A lapokat töltsük meg a krémmel, és porcukorral tálaljuk. Hagyjuk állni egy éjszakát, hogy a krémtől a lapok teljesen átpuhuljanak. 

 

Corn Flakes golyó
5 tábla tejcsokit felolvasztunk gőz fölött, amikor felolvadt egy pici olajat öntünk bele, majd belekeverünk 15 dkg natúr corn flakes-t összekeverjük és mignon papírba kanalazzuk. Jó tanács hűtőbe nem jó rakni, túl megkeményedik. 
Ragasztott pogácsa

40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 15 dkg reszelt sajt (a tésztába), 3 teáskanál só.  A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. Aranysárgára sütjük. 

Krém: 4 tojássárgája 6 dkg reszelt sajt, 6 dkg ráma, 8 evőkanál tej, só ezeket összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverünk 20 dkg natúr krémsajtot.

A pogácsákat ezzel a krémmel összeragasztjuk, hagyjuk, hogy a krém kifolyjon és végül reszelt sajtban megforgatjuk az oldalát. 

Sajtos-sonkás tekercs

 

50 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 1 tojás , 3 dkg élesztő, csipet só, cukor, tej 

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben és hozzáöntjük a vajas tojásos liszthez és lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk háromszögeket vágunk belőle megkenjük tejföllel teszünk rá gépsonkát, sajtot, majd feltekerjük tojással lekenjük reszelt sajtot szórunk rá és megsütjük. 

 

 

 

2 megjegyzés: